Over ons

Onze missie

Om duurzame en efficiënte voedselproductie te bevorderen geeft AgrifoodTEF innovators validatie-instrumenten die nodig zijn om de kloof tussen hun slimste ideeën en succesvolle marktproducten te overbruggen.

AgrifoodTEF is opgebouwd als een netwerk van fysieke en digitale faciliteiten in heel Europa en levert diensten die helpen bij het beoordelen en valideren van AI- en robotica-oplossingen van derden in echte omstandigheden met als doel de impact van digitalisering van de landbouwsector te maximaliseren.


Zowel in Vlaanderen als in Europa moet kunstmatige intelligentie (AI) de motor worden van de digitale transformatie van de private en de publieke sector. In dat kader wil de AgrifoodTEF op Vlaams en Europees niveau die broodnodige digitale transformatie in een belangrijke sector als Agrifood versterken en versnellen en daarbij zorgen dat we duurzaam, betaalbaar, efficiënt en competitief voedsel produceren aan de hoogste standaarden.

Binnen de Vlaamse AgrifoodTEF, richten we ons op de hele keten van boer tot bord, vanaf de primaire sector, veehouderij, akkerbouw, tuinbouw, tot en met de voedingssector in Vlaanderen waar we kleine en middelgrote ondernemingen ondersteunen. Daarbuiten richten we ons ook op digitale infrastructuur waar we onze datasets proberen te combineren met de groeiende landbouw datasector.

De Vlaamse agrifoodTEF heeft daartoe zes specifieke, en haalbare doelstellingen:

tef
  1. Maakt “state of the art” infrastructuur beschikbaar, gecombineerd met wereldklasse – topexpertise, waar de allernieuwste methoden voor het testen van AI en AI gedreven robotica-oplossingen kunnen worden ontwikkeld en toegepast.
  2. levert diensten aan alle technologie-aanbieders in Vlaanderen en daarbuiten om AI, data en robotica oplossingen te testen, te certificeren en te valideren.
  3. Het vertrouwen en de adoptie bij de Vlaamse eindgebruikers bevorderen door de uitrol van betrouwbare, mature en gevalideerde AI, data, en robotica oplossingen naar de Vlaamse markt versnellen.
  4. Vertrouwen creëren bij de technologieaanbieders die de agrifoodTEF diensten gebruiken.
  5. Netwerk uitbreiden en versterken om samen met de andere satellieten en knopen de ganse Europese markt te bereiken.
  6. Use cases ontwikkelen gedreven door de eindgebruiker en bijhorende methodologieën om ook de kleinere landbouwbedrijven en de kmo’s te betrekken, met specifieke aandacht voor de betaalbaarheid van AI oplossingen.

AgrifoodTEF is ingebed in de organisatie van ILVO wat betekent dat er gesteund kan worden op de uitgebreide en multidisciplinaire expertise van meer dan 700 werknemers met specifieke kennis over landbouw en voeding. Om deze kerntaken te verwezenlijken, steunt het AgrifoodTEF op de infrastructuur en expertise van ILVO. Meer dan 200 ha proefvelden, 15.000 m² proefserres, 20.000 m² proefstallen en een atelier voor prototypebouw staan naast de meer dan 40 geaccrediteerde labo’s en de Food Pilot (een voedingspilootfabriek) ter beschikking. Deze infrastructuur wordt ingezet voor het ontwerpen, ontwikkelen, evalueren en demonstreren van nieuwe, data-gedreven technologie in de praktijk.

AgrifoodTEF kan terugvallen op een uitgebreid netwerk van stakeholders. Dit netwerk omvat zowel landbouwers, voedingsbedrijven, praktijk- en onderzoekscentra, kennisinstellingen, innovatiehubs, beleidsmakers, maar ook technologiebedrijven en aanleverende industrie. Deze expertise en infrastructuur in combinatie van het uitgebreide netwerk van stakeholders uit de agro-voedingssector maakt een kwalitatieve, sterk multidisciplinaire aanpak mogelijk. Zo helpt AgrifoodTEF innovatie van de Vlaamse agro-voedingssector samen met u vooruit!

Wist u dat er binnen ILVO vijf domein living labs actief zijn en waar we intensief mee samenwerken? Klik hier voor meer informatie