Hyperspectrale technologie lab

Hyperspectrale technologie kan nuttig zijn voor veel verschillende toepassingen in de agrovoedingsverwerking, voor het bepalen van de kwaliteit van (ruwe) producten, defecten, sortering, enz. Door spectrale en ruimtelijke informatie te koppelen aan referentiegegevens kunnen chemometrische modellen worden gebouwd om productparameters in real-time te schatten.

Hyperspectrale camera, demo vlees

Diensten

Testen voor proof of concept studies met de apparaten zou een hoge investeringskost betekenen voor het bedrijf wat betreft de nodige (spectrale) apparatuur en ICT- en testinfrastructuur, en het vereist specifieke kennis en specifieke (chemometrische) software om betrouwbare, herhaalbare resultaten te krijgen voor praktische toepassingen. Na het testen kunnen geschikte sensoren worden geselecteerd.

Sensoren

De verschillende opstellingen omvatten verschillende sensoren, zoals een mobiele spectrometer van hoge kwaliteit die het bereik bestrijkt dat vaak in de landbouw wordt gebruikt (het bereik van 350 nm tot 2500 nm) en verschillende sondes heeft voor verschillende toepassingen. Er zijn twee hyperspectrale camera's (VNIR NIR) beschikbaar die naast spectrale informatie ook ruimtelijke informatie kunnen detecteren. Ze kunnen gebruikt worden in een laboratoriumomgeving of boven een transportband. Andere sensoren zijn FTNIRS-apparaten voor laboratoriummetingen, waarbij de monsters worden gedraaid en gemiddelde puntspectra voor de producten krijgen.

Sensor

Bereik

Resolutie
Spectral Evolution PSR+ point hyperspectral spectrometer350 - 2500 nm2,8 nm at 700 nm; 8 nm at 1500 nm; 6 nm at 2500 nm
Specim FX10e400 - 1000 nm5,5 nm
Specim FX17e900 - 1700 nm8 nm
Anaspec FTNIRS MB3600 Series909 - 2564 nmvariabel
Foss XDS Rapid Content Analyzer400 - 2500 nm2 nm